top of page

Historie

Hoogtepunten
Oorsprong van het Woudrichemse voetbal - 1 club in Woudrichem - De druk van de 2e Wereldoorlog - Jaren na de 2e Wereldoorlog - Jaren 50 - Jaren 60 - Jaren 70 en 80 - Jaren 90 - Promotie naar de 1e klasse in 2003 - Het 75-jarig jubileum (1932 t/m 2007)

Oorsprong van het Woudrichemse voetbal
De oorsprong van het Woudrichemse voetbal kon waarschijnlijk gezocht worden in de militaire sportbeoefening tijdens de mobilisatie voor de Eerste Wereldoorlog. In Woudrichem was in het laatste oorlogsjaar een voetbalteam actief uit aldaar gelegerde militairen. Doordat de wedstrijden van de militaire teams veel belangstelling opleverde werden er direct na de oorlog meerdere Woudrichemse clubs opgericht.  In de twintiger jaren was in ieder geval sprake van D.O.S. Blauw-Wit, dat meerdere elftallen had, en Excelsior en tijdens de dertiger jaren: S.D.O. en Regenboog.

1 club in Woudrichem
Toch zou er uiteindelijk in Woudrichem maar één club levensvatbaar blijken. Dat was Stormvogels, kennelijk een club met veel aantrekkingskracht, want men kende één jaar na de oprichting reeds meerdere (drie) elftallen en in 1934 een juniorenelftal.
Op 11 maart 1932 werd op de historische molenwal in Woudrichem door Arie, Fienus en Martien Baks, Cees Groeneveld, Bart en Koos Hartman, Arie de Joode, Moraal Metz, Jan Ruysch en Jan C. Viveen de grondslag gelegd voor de oprichting van de stormvogels. Op 23 april 1932 speelde Stormvogels waarschijnlijk zijn eerste wedstrijd. Merkwaardigerwijze was dat niet te Woudrichem maar te Vuren, maar dat kwam omdat men in Woudrichem nog niet over een veld kon beschikken.
Gelukkig kon al vrij snel voor één rijksdaalder week een terrein gehuurd worden aan de Zandsteeg (de huidige Burgemeester van de Lelystraat), al dienden hier wel de nodige werkzaamheden verricht te worden om het veld speelgereed te maken. Nadat de doelpalen geplaatst, de belijning gezet en een bal aangeschaft waren, kon er gespeeld worden. De eerste wedstrijd was thuis tegen buur Sparta uit Andel, die al wat langer voetbal beoefenden. Desondanks werden de meer ervaren Andelnaren met 5-3 verslagen.


De druk van de 2e Wereldoorlog
De zomercompetitie van 1940 werd na de fusie van de voetbalbonden in augustus 1940 gestaakt, al werd er in oktober 1940 nog op het terrein aan de Zandsteeg vriendschappelijk aangetreden tegen N.O.A.D. uit Wijk, uitslag 7-2 voor Stormvogels. Bij de fusie gingen alle voetbonden op in de nieuw gevormde N.V.B. De Afdeling Brabant bood Woudrichem echter weinig of geen mogelijkheden meer voor voetbal op zaterdag, reden waarom men zich aanmeldde bij de Afdeling Dordrecht.
In navolging van nogal wat andere clubs, besloot men  om over te stappen naar het zondagvoetbal. Dit had echter direct terreinmoeilijkheden tot gevolg, omdat de verhuurder om principiële redenen 's zondags geen voetbal op zijn perceel toestond. Men zag uit naar een ander voetbalveld; het werd “Volksweerbaarheid” in Gorinchem. Hier werden enkele competities gespeeld tot 1943. Toen kon ook over dit terrein niet langer meer beschikt worden.
Ondanks de toenemende druk van de oorlog, werd in september 1943 toch met de competitie gestart. De thuiswedstrijden werden nu gespeeld op een met veel moeite bespeelbaar gemaakt weiland. Woudrichem kon in die “knollentuin” zo goed uit de weg dat ze kampioen werden. Deze competitie werd dus nog uitgespeeld, maar daarna lag alles stil tot na de bevrijding. In juni 1944 gingen de juniores nog voetballen tegen hun leeftijdsgenoten van Sparta uit Andel, uitslag 2-2. In hetzelfde jaar braken de Duitsers echter de doelpalen en het kleedlokaal af en kwam het voetbal in Woudrichem tijdelijk tot stilstand.


Jaren na de 2e Wereldoorlog
Al spoedig na de bevrijding ging de bal weer rollen, zij het eerst in de vorm van vriendschappelijke wedstrijden. Zo werd gespeeld tegen Sleeuwijk en tweemaal tegen een Engels militair elftal. Nieuwe verenigingen verschenen en in het najaar van 1945 ging de competitie weer van start. Woudrichem 1 bleef vooralsnog 's zondags spelen en moest zijn thuiswedstrijden afwerken in Vuren. In 1948 werd Woudrichem na een 6-0 overwinning op Merwede 2 afdelingskampioen.
Dit 's zondags spelen duurde tot 1949, toen werd overgeschakeld naar het zaterdagvoetbal van de Dordrechtse competitie. Erg lang heeft het eerste daar niet gespeeld, want meteen werd het kampioenschap behaald, hetgeen promotie naar de 4e klasse van de KNVB betekende.

De jaren 50
In januari 1950 verscheen voor het eerst het

clubblad De Stormvogel. Initiatiefnemer

Jan W. Gruiters was de eerste redacteur. In

september van dat jaar opende burgemeester

Van Rijswijk een nieuw kleedlokaal met

wasgelegenheid. Een mooie aanwinst, verkregen

met medewerking van de gemeente en een stuk

zelfwerkzaamheid.
Op 11 maart 1957 bestaat Stormvogels 25 jaar.

Feestelijkheden en een druk bezochte receptie

in het toenmalige clubhuis Café Groeneveld.
Wat in het seizoen '56-'57 niet lukte, kwam in

het seizoen '57-'58 wel voor elkaar. Het eerste

elftal werd kampioen. Het was een zeer

spannende aangelegenheid met een

nek-aan-nek race tussen Woudrichem en NEO

uit Sprang.  Bertus Vink schreef hierover,

14 jaar later in 'De Stormvogel': "Voor mij

persoonlijk was het hoogtepunt 1958, toen we

via een beslissingswedstrijd in Aalburg tegen

NEO beslag wisten te leggen op het

kampioenschap. Het was leuk. De muziek stond

'boven het gat' klaar en speelde bij

burgemeester Dingemans Wiers voor de deur."

De jaren 60
In de zomer van 1966 maakte men, waarschijnlijk voor het eerst in Woudrichem, kennis met damesvoetbal. Op 11 maart 1967 bestond de club 35 jaar. Op gepaste wijze en zeker niet uitbundig werd dit gevierd.
In deze tijd diende zich steeds meer de noodzaak van nieuwe terreinen aan. Als in de zomer van 1968 Brakel er een terrein bij krijgt, in Genderen bij GDC en in Rijswijk bij Rijswijkse Boys nieuwe terreinen worden geopend, komt steeds schrijnender naar voren dat Woerkum in deze aan het achterop raken is. Bij het gemeentebestuur heeft de zaak alle aandacht en ook in de club zit men zeker niet stil. Een actiecomité, bestaande uit M. Smits. IJ. van Straten, A. Ros en F. van Huygevoort, haalde in korte tijd fl. 20.000,- boven water, bestemd voor de nieuwe terreinen.


Jaren 70 en 80
Op 15 mei 1970 wordt in Woudrichem in en tegen  Dinteloord het kampioenschap naar de 2e klasse binnengehaald door met 1-0 te winnen.
In 1972 wordt er begonnen met de aanleg van nieuwe sportvelden. Het complex aan de burgemeester van de lelystraat voldoet dan niet meer en een verhuizing naar de middelvaart is dan ook noodzakelijk. Op 18 mei 1974 vindt de officiële opening van “het bolwerk” plaats. In het seizoen 1975-1976 degradeert Woudrichem na de 4e klasse en het zou tot 1983 duren voordat Woudrichem weer een promotie wist te bewerkstelligen.


Jaren 90:
Vanaf de promotie in 1983 heeft Woudrichem op 1 seizoen na altijd hetzelfde niveau gespeeld. Eerst was dat derde klasse b en vanaf 1996 werd dat na een herindeling tweede klasse F. In het seizoen 1991-1992 was men heel dicht bij promotie maar de finalewedstrijd tegen VVC 68 werd uiteindelijk verloren. Ook in het seizoen 1998-1999 speelt Woudrichem weer nacompetitie maar wordt er uiteindelijk tegen LRC verloren.

Promotie naar de 1e klasse in 2003
“Een seizoen om nooit te vergeten”
In het seizoen 2002 – 2003 promoveert

Woudrichem voor het eerst in de historie

naar de 1e klas. Woudrichem weet in de

reguliere competitie een periodetitel te

bemachtigen waardoor het na afloop van

het seizoen nacompetitie mag gaan spelen.
Woudrichem treft in de nacompetitie als

eerste tegenstander Seolto dat over 2

wedstrijden tekort komt tegen de vissen-

koppen. Als 2e tegenstander ontvangt

Woudrichem de zwerver, uit wordt er

met 2-0 verloren en hiermee lijkt de

nacompetitie voor Woudrichem te zijn

afgelopen. Thuis

wordt het echter in een bloedstollende

wedstrijd 2-0 voor Woudrichem

waarna penalty’s de beslissing moeten

brengen. In de penaltyreeks blijkt

Woudrichem uiteindelijk de sterkste en

verzekert zich men van de finale in

Papendrecht tegen Groote Lindt uit

Zwijndrecht. Het sportpark Slobbengors in

Papendrecht was tijdens de finale van het

legioen uit Woudrichem en dat zou ook zo

blijven. Woudrichem wint met 3-2 en

promoveert voor het eerst in zijn historie

naar de 1e klasse.

Het 75-jarig jubileum  (1932 – 2007)
In het jaar 2007 viert de voetbalvereniging Woudrichem het 75 jarig bestaan. Het 75-jarig jubileum wordt gevierd met de uitgave van een jubileumgids waarin de mooiste en spraakmakendste momenten uit het 75 jarig bestaan worden uitgelicht door verschillende leden, oud-trainers en oud-spelers van ondermeer het 1e elftal. Tevens vinder er verschillende wedstrijden plaats om het jubileum te vieren zoals een

wedstrijd van Woudrichem 1 tegen een AllStar-team met oud-profs en bekende artiesten en wedstrijden van de jeugd tegenteams van NAC Breda. Uiteraard wordt het 75-jarig jubileum afgesloten met een barbecue én een groot feest.

V.V. Woudrichem

© 2016 by Voetbal Vereniging Woudrichem.  Proudly created with Wix.com

  • Twitter Metallic
  • Facebook Metallic
  • YouTube Metallic

Twitter

Follow us

Facebook

Become a Fan

YouTube

Subscribe

bottom of page